Cum Armonizăm Siguranța Atașamentului cu Antrenamentul pentru Somn?

Dacă ești părinte, cu siguranță te-ai confruntat cu provocările somnului copilului tău. În căutarea unei abordări echilibrate, te-ai gândit cum să menții siguranța atașamentului și cum să integrezi antrenamentul pentru somn. Ei bine, află că acestea pot merge mână în mână într-un mod armonios. Hai să descoperim cum poți realiza acest echilibru și cum poți să primești sprijinul de care ai nevoie!

Somnul este o necesitate esențială pentru dezvoltarea optimă a bebelușului tău. În același timp, atașamentul sigur pe care îl construim cu ei este fundamental pentru dezvoltarea lor emoțională sănătoasă. Ei bine, se pare că aceste două aspecte se pot completa reciproc, atunci când sunt realizate într-un mod adecvat dezvoltării copiilor.

De fapt, orice ii învățăm pe copiii noștri sau îi ajutăm când se confruntă cu dificultăți (inclusiv dificultățile legate de somn) – atunci când facem aceste lucruri într-un mod iubitor și offerind mult sprijin- poate întări atașamentul lor față de noi! Trebuie să satisfacem toate nevoile de bază pentru a supraviețui: aer, apă, nevoile nutritive, nevoile psihologice, nevoile de somn. Acestea sunt elementele de bază. Ca părinți, este de datoria noastră să decidem cum să satisfacem cel mai bine toate aceste nevoi ale copiilor noștri. Astăzi vreau să mă concentrez pe două dintre aceste nevoi – în special somnul și siguranta atasamentului fata de persoana care are grija de copil.

Există patru categorii de atașare – securizată, anxioasă, ambivalent anxioasă și dezorganizată. Ca părinți, ne dorim să lucrăm foarte mult la relatia cu cei mici pentru a dezvolta un atasament cat mai bun cu aceștia.

Ce inseamna sa ai o siguranta a atasamentului?

Atasamentul permite copilului să se simtă în siguranță, protejat și – ați ghicit – în siguranță! Relațiile pe care le avem în copilărie vor influența relațiile viitoare pe care le vom avea ca si adulți.

Sroufe, Egeland, Carlson și Collins (2005) au realizat un studiu longitudinal (pe o perioada de 30 ani) asupra dezvoltării umane. În studiu, istoria atașamentului a fost legată “clar de dezvoltarea independenței de sine, capacitatea de reglare emoțională și apariția și cursul competenței sociale, printre altele.

Pentru a rezuma toate acestea, munca de a forma un atasament sigur este extrem de importantă în a sprijini copilul să crească și să se dezvolte iar in final sa ajunga un adult încrezător și cu o inteligență emoțională, care poate deveni într-o zi un membru usor de acceptat intr-o comunitate.

Asta e o mare responsabilitate! Cum facem asta?

Oferind suport pe măsură ce copiii noștri învață să facă lucruri dificile – alăptarea, mersul pe jos, cititul, mersul cu bicicleta, rezolvarea problemelor etc. – îi ajutăm să proceseze noi abilități și emoții.

În timp, copiii noștri vor avea încredere în ei înșiși să încerce lucruri noi și să fie perseverenti atunci când le este dificil din cauza procesului de sprijin pe care l-au parcurs și a procesului care le-a fost modelat când erau mici. Oferind acest sprijin și fiind constant alaturi de ei pe tot parcursul copilăriei, ei învață că, orice s-ar întâmpla, suntem un loc sigur pentru ei să se întoarcă, indiferent de dificultățile prin care trec. Învață că suntem acolo pentru ei atunci când au nevoie de noi, necondiționat.

Cred că parte din construirea unui atasament sigur implică și stabilirea unor limite sigure pentru copiii noștri. Copiii mici învață ce este acceptabil și ce nu, testând limitele pe care le stabilim pentru ei. Ce îmi va permite mama să fac și ce nu? Pot să ating priza? Ce va face mama dacă fug de lângă ea în parcarea magazinului? Ce va face tata dacă arunc această mașinuță? Ei nu vor învăța răspunsul sau reacția ta dacă nu încearcă. Prin stabilirea acestor limite și menținerea lor, îi păstrăm în siguranță și ii învățăm ce este acceptabil și ce nu. Aceste limite le includ și pe cele legate de somn! Și aceste limite arată diferit în funcție de vârstă și de stadiul de dezvoltare al copilului.

Într-un alt studiu (facut pe o perioada de 5 ani) privind prejudiciile și beneficiile intervențiilor comportamentale de somn pentru sugari (cunoscute și sub denumirea de antrenamentul somnului sau Sleep Training), Anna M.H. Price, Wake, Ukoumonne și Hiscock au concluzionat că “tehnicile comportamentale de somn nu au efecte semnificative pe termen lung (pozitive sau negative). Părinții și consultantii in somn pot folosi cu încredere aceste tehnici pentru a reduce provocarile pe termen scurt până la mediu a problemelor de somn ale sugarilor și a depresiei materne.

Așadar, va afecta un program de sleep training atașamentul parinte-copil? Sigur NU!

Tehnicile de antrenament pentru somnul bebelușului sunt intervenții comportamentale pe termen scurt care pot ajuta un copil să dezvolte abilitatea somnului independent. Există mai multe metode pe care le poți folosi, de la “Lasă-l să plângă” la “Soluții fără plâns” – și o familie poate alege oricare dintre acestea sau niciuna dintre ele. Alaturi de un consultant in somn, impreună cu un program adecvat pentru vârsta copilului și alte rutine și comportamente de sprijin pentru somn, copilul tău poate dormi 10-12 ore pe noapte și poate avea somnuri adecvate vârstei si în timpul zilei.

Aș merge chiar mai departe și aș argumenta că, prin utilizarea unei metode de antrenament a somnului potrivite poți întări, de fapt, siguranta atasamentului copilului tău, deoarece îl poți sprijini într-un proces de învățare care poate fi dificil la început, pur și simplu pentru că este nou și diferit.

Am văzut acest lucru și cu propriul meu copil și cu copiii clienților mei. Voi folosi inițiala prenumeui fetiței mele în continuare pentru a face referire la ea (F.).

F. (în prezent, în vârstă de 2 ani și 3 luni) a fost învățața să doarmă între 7 și 8 luni, folosind o metodă cu intervale de timp, programe adecvate vârstei și rutine zilnice de sprijin pentru somn.

F. ma recunoaste ca părinte principal și principala sursă de confort pentru ca eu am fost alaturi de ea pe intreg procesul de Sleep Training. Este, de asemenea, important de menționat că atașamentul ei față de mine probabil că va influența relațiile pe care le va avea cu alți oameni pe tot parcursul vieții. De asemenea, demonstrează siguranță în relația noastră și încredere în alți adulți. Cea mică se agită puțin dacă plec, dar se calmează relativ ușor dacă este cu tatăl ei sau cu bunica sau chiar și cu bona, pentru că știe că voi reveni. Se lipește de mine dacă se simte nesigură cu privire la ceva. Știe că dacă mă cheamă, voi răspunde. Când are anumite dificultăți, sunt alături de ea pentru a o încuraja să le depășească. Identificăm împreună emoțiile puternice și le gestionăm tot împreună.

Un alt AVANTAJ URIAȘ pentru mine a fost că, odată ce F. dormea bine și eu puteam să dorm din nou, am devenit un părinte mult mai bun și mai receptiv atunci când a avut nevoie cu adevărat de mine în timpul zilei.
Tot eu sunt persoana către care aleargă atunci când se rănește sau este speriată de ceva sau dorește o îmbrățișare. Și își dorește să meargă la culcare când simte că îi este somn tot alături de mine. Doarme bine, se simte asta când este trează, pentru că ne jucăm și ne iubim până când vine ora pentru următorul somn. Nu aș proceda diferit daca ar fi să dau timpul înapoi. De ce? Pentru că un somn bun înseamnă un copil fericit și părinți energici și poate chiar mai fericiți decât copilul nostru, asta pentru că i-am făcut cel mai bun cadou pe care noi am considerat că îl putem face la vârstă ei – odihnă.

Cum poți să încurajezi siguranța atașamentului și să integrezi antrenamentul pentru somn?

Ei bine, aici intervine expertiza și sprijinul unui consultant certificat în somnul copiilor. Pentru a primi îndrumare specializată pentru nevoile unice ale copilului tău programează o consultație telefonică. Vei primi sfaturi adaptate și personalizate pentru situația ta și a copilului tău.

Înțelege că fiecare copil este diferit și abordarea trebuie să fie adaptată nevoilor și personalității sale. Așadar, împreună cu un consultant în somnul bebelușului, poți să stabilești ulterior un program de sleep training care să încurajeze somnul sănătos al copilului tău și în același timp să mențină legătura de siguranță și încredere dintre voi.

Recomand cu incredere si Ghidul pentru Părinți Despre Somnul Bebelușului Cu Vârsta Între 0 – 5 Luni.

Articol de Patricia Ferenț – consultant acreditat în somnul bebelușilor

Lasă un răspuns

Alte Articole

Obține Un Ghid Gratuit

Abonează-te pentru a obține ghidul meu de somn gratuit, cu sfaturi esențiale pentru somnul copilului tău!

×
0