Cum navighează o mamă activă între carieră și mămicitie? Prima Parte

Dacă ești mamă, știi că nimic nu te poate pregăti cu adevărat pentru a fi părinte.

 

E un adevăr universal: trebuie să fii aruncată direct în foc, așa cum au făcut și restul femeilor din familia ta, iar acum este rândul tău să te descurci. Și indiferent câtă înțelepciune ai adunat de la femeile din viața ta, cele cu alți copii, tot ești luată prin surprindere când vine bebelușul tău pe lume.

Fie că alegi să te întorci la muncă sau să îți dedici timpul complet copiilor, ai o sarcină dificilă.

La finalul zilei, părerea mea este următoarea: poți avea o carieră împlinită și copii fericiți și bine îngrijiți, iar împărtășirea experienței cu alți părinți activi te poate ajuta să afli lucruri interesante despre ce a funcționat sau nu la ei. Nu uita în schimb, fiecare copil este unic, iar ce a funcționat pentru o familie poate să nu funcționeze pentru a ta.

Desigur, nu sunt expertă, dar am învățat câteva lecții valoroase în calitate de părinte activ în ultimii ani și sunt onorată să am spațiul să le împărtășesc aici.

 

Revenirea Treptată la Muncă

Decizia de a reveni la muncă este una dificilă. Știu femei care se grăbesc să se întoarcă la muncă după naștere, și altele care refuză categoric gândul acestui lucru. Majoritatea dintre noi nu avem luxul de a alege, în special dacă venitul nostru era esențial în familia noastră înainte de a avea copii.

Vestea bună: angajatorii devin din ce în ce mai flexibili în ceea ce privește concediul de maternitate și reluarea activității. Când discuți revenirea ta la job, întreabă dacă poți începe cu program redus sau dacă ai flexibilitatea de a lucra de acasă.

 

Oferă-ți Puțină Grație

Oamenii vorbesc despre “al patrulea trimestru” ca și cum ar fi doar trei luni. Spoiler: Nu e! Totul se schimbă când ai un copil – corpul tău, creierul tău, prioritățile tale – totul. Ideea că viața revine la fel cum era înainte, la doar trei luni după naștere, este ușor ridicolă.

Indiferent când te întorci la muncă, această tranziție va fi dificilă. Poate dura ceva timp să te adaptezi din nou. Poți avea ceva ce se numește “mommy brain – ceață cerebrală” (salut, sunt eu, Simona!). Dacă uiți să trimiți un e-mail sau trebuie să îți așezi camera în așa fel încât colegii de pe Zoom să nu vadă toate jucăriile ce stau în spatele scaunului tău, e în regulă, face parte din normalitatea noastră, a mamelor.

 

Revenirea pe Piața Muncii

Poate că revenirea ta la muncă nu este doar la vechiul loc de muncă, ci pe piața muncii în general. Asta poate părea copleșitoare, mai ales în dinamica actuală. Sunt fericită să spun că, chiar dacă ai stat departe de muncă ani de zile, revenirea ta la muncă este absolut posibilă. Începe prin a-ți îmbunătăți CV-ul și profilul de LinkedIn. Și da, cu siguranță ar trebui să adaugi experiența ta de părinte! Îngrijirea copiilor este, fără îndoială, unul dintre cele mai solicitante roluri… orice angajator care vede maternitatea în CV-ul tău ar trebui să fie foarte entuziasmat la ideea de a avea pe cineva cu o astfel de etică de muncă în echipa lor.

 

Căutarea unui job nou

Când cauți un nou rol ca părinte, criteriile tale vor arăta probabil un pic diferit decât cele de dinainte să ai copii.

Pune întrebările care te vor ajuta să înțelegi cum ar putea arăta viața ta la locul de muncă ca părinte: Cum este echilibrul dintre viața profesională și cea personală? Există alți părinți care lucrează acolo? Ce tipuri de beneficii pentru îngrijirea copiilor și programe de concediu sunt oferite?

Lucrurile pe care le valorai odinioară la o companie și într-un rol, s-ar putea să fie acum foarte diferite. Gândește-te la asta înainte să începi căutarea și asigură-te că știi că vei fi susținută ca părinte înainte de a accepta o ofertă.

 

Redefinirea Echilibrului în perioada de Mămiciție

Recent, vorbeam cu cineva despre provocările echilibrării muncii și a perioadei de mămiciție și a punctat foarte bine: nu prea există așa ceva precum “echilibru”.

Ca mamă activă, ții în mână o povară grea în fiecare mână și te clatini înainte și înapoi, încercând să nu lași să cadă nimic. Unele zile te înclini înapoi și înainte încercând să nu lași una să cadă. Unele zile te înclini prea mult într-o direcție și aproape îți pierzi echilibrul – unele zile te înclini prea mult în cealaltă direcție. Poate că atunci când fiul meu va fi adolescent și mai independent, lucrurile se vor schimba, dar până atunci, încerc să accept acest “echilibru”.

Nu ezita să programezi o consultație! Sunt aici pentru a te ajuta! 

Programează o consultatie acum!

Articol scris de Simona Demeter – consultant în carieră și consiliere personală, manager resurse umane, mama & soție.

Lasă un răspuns

Alte Articole

Obține Un Ghid Gratuit

Abonează-te pentru a obține ghidul meu de somn gratuit, cu sfaturi esențiale pentru somnul copilului tău!

0